«چهارم دی ماه»؛ مبدأ حماسه ماندگار یک شهر

چهارم دی ماه از سوی شورای فرهنگ عمومی استان اصفهان به عنوان روز حماسه و ایثار آران و بیدگل نامگذاری شده است. به راستی چرا این روز به این نام نامیده شده است؟

خبرگزاری شبستان؛ آران و بیدگل/روح اله باقری؛ در تاریخ هر کشور یا شهری روزی به عنوان نماد حماسه و از جان گذشتگی نامگذاری می‌شود و در تاریخ مردم شهرستان آران و بیدگل روز 4 دی ماه روزی است که کویریان دریا دل این خطه بر این روز می‌بالند و این روز از سوی شورای فرهنگ عمومی استان اصفهان به عنوان روز حماسه و ایثار شهرستان آران و بیدگل نامگذاری شده است. به راستی چرا این روز به نام «حماسه و ایثار شهرستان آران و بیدگل» نامیده شده است؟


پاسخ این پرسش در دو عملیات کربلای ۴ و ۵ و نقش آفرینی های رزمندگان شهرستان آران و بیدگل در این دو عملیات نهفته است.

در صبح دم روز ۴ دی ۱۳۶۵، گردان امام محمد باقر(ع) از لشکر ۱۴ امام حسین(ع) که کادر اصلی و نیروهای عمده رزمی پشتیبانی آن رزمندگان شهرستان آران و بیدگل بودند، در جنوب غربی خرمشهر بنا به فرمان قرارگاه خاتم الانبیا (ص) پس از چند ماه تمرین رزم آبی خاکی، از آبراه  نهر عرایض، با رمز «یا محمد» به خطوط مقدم دشمن بعثی عراق حمله ور شدند و خط دفاعی جبهه دشمن در جزیره ام الرصاص عراق را شکستند.


در این عملیات آبی خاکی، جانشین گردان امام محمد باقر(ع)، لشکر ۱۴ امام حسین(ع)، سردار شهید حجت الاسلام شیخ «جواد قاسم پور آرانی» جانشین گردان امام محمد باقر(ع) که محور تجمع و اعزام رزمندگان شهرستان آران و بیدگل بود، پس از شرکت در ۱۷ عملیات و هشت مرتبه مجروحیت به همراه ۳۸ نفر از دوستان و همرزمانش به شهادت رسید و شهر آران و بیدگل غم‌انگیزترین روز خود را در دوران انقلاب و دفاع مقدس تجربه کرد به نحوی که در هر کوی و برزن صدای قران طنین انداز و پرچم عزا برافراشته شد.

 همزمان لشکر ۸ نجف اشرف نیز در آن منطقه وارد عمل شد که جمعی از ۳۸ شهید مذکور از رزمندگان لشکر ۸ نجف اشرف هستند. شاخص ترین شهدای شهرستان در لشکر۸ نجف اشرف، سردار شهید «علی محمد اربابی بیدگلی» رئیس ستاد لشکر است که به نمونه ای از تقوا، صداقت و پشتکار در بین رزمندگان معروف بود.

«چهارم دی ماه»؛ مبدأ حماسه ماندگار یک شهر

از آنجایی که اطلاعات عملیات کربلای چهار توسط آمریکا و منافقین در اختیار عراق قرار گرفت، این عملیات به هدف نهایی خود که تهدید شهر بصره بود، نرسید؛ اما این عملیات به نوعی عملیاتی ایذایی و خسته کننده برای دشمن و مقدمه ای برای پیروزی رزمندگان در عملیات کربلای ۵ بود.

پس از دو هفته از عملیات کربلای ۴، عملیات کربلای ۵  آغاز شد و رزمندگان اسلام در این عملیات که منجر به آزادی ۱۵۰ کیلومتر از خاک سرزمین ما و بخشی از خاک عراق شد، تا ۱۲ کیلومتری شهر بصره پیشروی کردند.

رزمندگان در این عملیات، بیشترین خسارت را به جبهه کفر وارد کردند و کربلای پنج به نوعی سنگین ترین عملیات در طول جنگ بود.

 در این عملیات نیز ۸۳ نفر از فرزندان دلاور شهرستان آران و بیدگل به شهادت رسیدند و مجموع شهدا در این دو عملیات به ۱۲۱ نفر رسید.

با این شهادت‌ها پیروزی بزرگ در دفاع مقدس کم ‌کم رقم خورد و به خاطر نقش مهم حضور مردم در دفاع ازکیان جمهوری اسلامی، از سال ۸۴، «چهارم دی ماه» به عنوان روز حماسه و ایثار در تقویم خطه کویری آران و بیدگل ثبت شد.  

 از تعداد ۱۲۱ شهید آران و بیدگلی این دو عملیات، ۶۰ شهید در جوار امامزاده محمد هلال بن علی(ع)  و بقیه در سایر گلزارهای شهدای شهرستان آرمیده اند.

دارالشهدای آران و بیدگل با تقدیم ۸۴۲ شهید در دوران انقلاب و دفاع مقدس رتبه نخست ایثارگری کشور را به نسبت جمعیت در سطح کشور داراست.

«چهارم دی ماه»؛ مبدأ حماسه ماندگار یک شهر

کد خبر 1740769

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha