بازسازی یکی از قدیمی‌ترین مدارس تاریخی ایران در سبزوار

رئیس اداره اوقاف و امور خیریه سبزوار گفت: در راستای حفظ عین موقوفه و نگهداری از میراث فرهنگی کشور، مدرسه علمیه فخریه سبزوار، یکی از قدیمی ترین مدارس علمیه ایران در قرون نخست اسلامی مرمت و بازسازی شد.

 حجت الاسلام حسین آبادی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد، اظهار کرد: مدرسه علمیه فخریه سبزوار، یکی از قدیمی ترین مدارس علمیه ایران در قرون نخست اسلامی است که نیازمند بازسازی بود و پس از یک مرحله مرمت مجددا در دست بازسازی قرار گرفته است. 

رییس اداره اوقاف و امور خیریه سبزوار با بیان اینکه این اقدام در راستای حفظ عین موقوفه و نگهداری از میراث فرهنگی کشور تصریح کرد: این پروژه با هزینه بالغ بر ۸ میلیارد ریال با پیگیری اداره اوقاف سبزوار از محل موقوفات این مدرسه و با نظارت اداره میراث فرهنگی این شهرستان اجرا شده است.

بازسازی یکی از قدیمی‌ترین مدارس تاریخی ایران در سبزوار

وی خاطر نشان کرد: مرمت این بنا شامل تعویض درب ها، تعویض پنجره ها، مرمت و بهسازی و بند کشی ساختمان می باشد و مرمت کف پوش حیاط مدرسه و نمای شمالی این مدرسه نیز در دستور کار است.

بازسازی یکی از قدیمی‌ترین مدارس تاریخی ایران در سبزوار

گفتنی است، مدرسه فخریه که عمری نزدیک به ۱۱۰۰ سال دارد، در قرن۴ هجری قمری و در دوره دولت دیلمیان ساخته شده است. قدمت این بنا حتی از مدارس نظامیه که در شهرهای مختلف ایران در قرن ۵ هجری و در دوره سلجوقیان تاسیس گردیده نیز بیشتر است.

مدرسه فخریه زمانی محل تدریس علوم دینی در شهر شیعه‌نشین سبزوار بوده و نام خود را از نام  "فخر الدوله دیلمی" حاکم شیعی مذهب دیلمی گرفته است. این بنا اکنون کاربری اولیه خود را حفظ کرده و هم‌چنان یکی از چند حوزه علمیه فعال شهر سبزوار محسوب می‌شود.

این مدرسه در کنار خیابان اصلی شهر سبزوار به نام بیهق و حد فاصل بین میدان دروازه عراق و چهار راه بیهق واقع شده‌است. بنایی در سه طبقه که در دوران پهلوی دوم مرمت شده و در حال حاضر از بنای قدیمی و اصلی آن، دو حجره و یک راهرو، دست نخورده باقی مانده است.

بازسازی یکی از قدیمی‌ترین مدارس تاریخی ایران در سبزوار

استاد پیرنیا پدر معماری سنتی ایران در پژوهشی که درباره مدارس سنتی ایران انجام داده است، مدرسه فخریه سبزوار را به شرح زیر توصیف کرده‌است: «اصل مدرسه از زمان فخر الدوله دیلمی است و با وجود این که بازسازی شده ولی شکل کلی اولیه خود را حفظ کرده است. اتاق‌های  مدرسه که در حال حاضر دراز هستند، تناسب منطقی ندارند. ابعاد آن چیزی در حدود ۱ متر در ۵/۲ متر است که نشان می‌دهد پستو یا ایوانچه یا هر دو را داشته‌ است.»

وجود مدارس تاریخی فراوان مانند مدرسه فخریه نشان دهنده ارزش و قدمت کسب دانش در ایران است. بررسی و بازدید از مدارس قدیمی ایران نه تنها ما را با سیر تاریخی و نحوه تاثیر آن‌ها بر جامعه و حوادث و اتفاقات تاریخی آشنا  می­کند، بلکه از جنبه هنر معماری نیز قابل توجه و تامل است.

کد خبر 1745555

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha