حضرت علی (ع) در تمام فضایل بر قله کمال است

حجت الاسلام نظری گفت: امیر المومنین (ع) در تمام فضائل بر قله فضیلت و کمال نشسته است اما آن چیزی که در دید مردم خیلی نمود دارد عدالت علی (ع) است و جهان نیز تشنه عدالت است.

خبرگزاری شبستان- مشهد- مرضیه وحدت؛ "علی (ع) امام است، امام نه اینکه رئیس حکومت. وقتی می گوییم امام یعنی در تمام فضائل بر قله فضیلت و کمال نشسته اما آن چیزی که در دید مردم خیلی نمود دارد عدالت علی (ع) است. علی (ع) عدالت عجیبی داشت به گونه ای که حتی برادرش عقیل که فقیر و نابینا بود و مطالبه سهم بیشتری از بیت المال داشت. قطعه آهن گداخته را به دست بردار نزدیک کرد. برادر گفت: میخواهی دست مرا بسوزانی؟ علی (ع) فرمود: شما طاقت آتش دنیا را ندارید اما چطور انتظار دارید من آتش جهنم را تحمل کنم." به مناسبت شهادت حضرت علی (ع) با حجت الاسلام «نوید نظری» کارشناس مذهبی با ما به گفتگو نشسته است که در ادامه می خوانید:

 

شیعه و شیعه حضرت علی (ع) کیست؟

شیعه یعنی پیرو. از دیدگاه حضرت علی (ع) شیعیان دارای 5 ویژگی هستند. در واقع ایشان خود ویژگی های شیعیان واقعی را بیان می کنند. حضرت می فرمایند: «شیعیان ما کسانی هستند که به خاطر مودت ما بذل مال و جان می کنند، دور هم جمع می شوند و ذکر خدا و اهل بیت(ع) می گویند، غضب شیعه علی او را از مسیر عدالت خارج نمی کند، به خاطر محبت ما یکدیگر را دوست دارند و حتی در زمان و مکان هایی که امکانش وجود دارد، اسراف کاری نمی کنند». باید گفت کسی که شیعه علی (ع) شد را نباید کینه او را به دل گرفت.

 

اینکه آیا ما شیعه علی (ع) هستیم یا خیر.به داستانی اشاره می کنم. گروهی به محضر امام رضا (ع) مشرف شدند و خود را شیعه اهل بیت معرفی کردند در هر 60 بار امام رئوف آنها را نپذیرفت. آخرین بار آن گروه گفتند ما محب شما هستیم امام فرمودند: «حالا می پذیرم شما در مراحل قبل خود را شیعه ما معرفی کردید در حالی که من نور شیعه را در پیشانی شما نمی دیدم». در واقع باید گفت: شیعه علی (ع) سلمان، ابوذر و عمار است، ما هم بهتراست بگویم محب علی هستیم.

 

کدام وجه از شخصیت، اندیشه و اخلاق فردی حضرت علی (ع) را برای جامعه و نسل امروز بیش از هر بعد دیگر سفارش می کنید؟

علی (ع) امام است، امام نه اینکه رئیس حکومت. وقتی می گوییم امام یعنی در تمام فضائل بر قله فضیلت و کمال نشسته اما آن چیزی که در دید مردم خیلی نمود دارد عدالت علی (ع) است. علی (ع) عدالت عجیبی داشت به گونه ای که حتی برادرش عقیل که فقیر و نابینا بود و مطالبه سهم بیشتری از بیت المال داشت. علی (ع) قطعه آهن گداخته را به دست بردار نزدیک کردند. برادر گفت: میخواهی دست مرا بسوزانی؟ علی (ع) فرمود: شما طاقت آتش دنیا را ندارید اما چطور انتظار دارید من آتش جهنم را تحمل کنم.

 

جهان هم تشنه عدالت است در خصوص عدالت حضرت علی (ع) مطالب زیادی نوشته شده و دنیا نمی تواند کس دیگری مثل حضرت علی (ع) بیاورد تا بخواهد اینگونه عدالت را حتی نسبت به نزدیکان خود سخت و دقیق اجرا کند.

 

امروز سیاستمداران، کارگزاران و حاکمان به کدام وجه از اخلاق حکومتی حضرت علی (ع) در عمل و رفتار توجه بیشتری داشته باشند؟

از میان نامه ها و حکمت هایی که در نهج البلاغه است از نظر بحث تربیتی نامه 31 نهج البلاغه که وصیت نامه علی (ع) به امام مجتبی (ع) است و از نظر حکومت داری عهد نامه مالک اشتر که علی (ع) وقتی ایشان را حاکم مصر می کند، این عهدنامه را نوشتند.

 

به قدری امیرالمومنین موشکفانه شئونات مختلف حاکم اسلامی را بیان فرمودند که گویی در عهد ما با پیشرفت علم یک مدیری که در سطح عالی مدیریت خوانده نکات را به زیر دست خود وصیت و سفارش می کند آن هم 1400 سال پیش. لذا به خوانندگان توصیه می کنم عهد نامه مالک اشتر را یک بار بخوانند تا ببینند علی (ع) علاوه بر آن دیانت فوق العاده به عنوان امام چه انسان سیاس و سیاستمداری بودند.

 

شیعیان تا به امروز چه اندازه توانسته اند نماینده شایسته ای برای فرهنگ علوی باشند؟

امام صادق (ع) به یکی از شیعیان فرمودند: «کار نیک از همه نیک می شود اما از تو نیک تر چون تو منسوب به ما هستی و کار بد از همه بد می شود اما از تو بدتر چون تو منسوب به ماهستی».

 

معنای امام در عربی یعنی شاغول. یعنی ما خود را با خط کش امام باید تراز کنیم اما نمی توانم درصد بدهم هر کس باید خود را با امام بسنجد که آیا آن چیزی که امام خواستند را عمل کرده است؟ شاید برخی فکر کنند کسی که نماز می خواند در بهشت جای دارد در حالی که در قران می خوانیم« للمصلین» وای بر نمازگذاران. اهل نماز است و خود را به زحمت می اندارد اما جایگاهش جهنم است چون ظلم می کند.

 

در قرآن کلمه خسران با تعابیر گوناگون آمده خاسر، اخسر، اخسرین و خسران مبین. خدا می فرماید: می خواهید شما را به زیانکارترین کارها خبر دهم ، آنهایی که در دنیا در گمراهی دست و پا می زنند اما فکر می کنند کار خوبی انجام می دهند.

 

همان طور که می دانید ثواب زیارت عبدالعظیم حسنی ثواب زیارت امام حسین (ع) را دارد چون ایشان چند بار اصول اعتقاداتش را به محضر امامش عرضه کرد همچنین ما در دعای قران به سر می خوانیم: «قران را مقابل صورت بار کنید»، این بدین معناست که باز کردن حول صورت یک حرکت نمادینی است یعنی من خود را در آینه قران ببینیم. ما نیز باید این گونه باشیم.

 

یکی از بهترین تشرفات به محضر امام زمان (عج) تشرف علی بن مهزیار اهوازی است که 20 سفر حج مشرف شد تا امام زمان را زیارت کند که بالاخره بعد از 20 سال به زیارت مشرف شد و جزو اولین گلایه هایش به صاحب الزمان این بود که آقا چرا انقدر دیر اجازه دادید؟ می فرمایند علی بن مهزیار شب و روز چشم می کشیدم که تو کی از درب این خیمه وارد می شوی. چرا دیر آمدی؟

 

عرض کرد راهنمایی نداشتم که به سمت شما راهنمایی ام کند. امام در حالی که سر خود را پایین انداختند و با انگشت خود روی زمین خطوطی می کشیدند، فرمودند: نه علی بن مهزیار راهنما نداشتن دلیل تاخیرت نیست شما صله رحم را ترک کردید، به مال اندوزی روی آوردید، به یتیمان ظلم می کنید و به انصاف رفتار نمی کنید و این رفتارهای شما است که شما را از ما دور می کند.

 

حال شیعیان اگر جوری که اهل بیت (ع) می خواستند زندگی می کردند امام زمان ظهور می کردند. همین که ظهور طولانی شده یک پیامش این است که صد درصد مورد رضایت اهل بیت (ع) نیستیم

 

در خصوص بکار بردن فضائل امیر المومنین (ع) در زندگی امروز برای خوانندگان بفرمایید

حضرت علی (ع) همیشه حضرت زهرا (س) را با کنیه صدا می زدند که در عرب با کنیه صدا زدن نشانه تکریم است با این تعابیر ام الحسن و ام الحسین و حضرت زهرا (ع) نیز ایشان را امیر المومنین صدا می زدند. دوم اینکه لالایی حضرت زهرا (س) برای امام حسن مجتبی (ع) که در این لالایی گفته می شود پسرم شبیه پدرت علی شو. در واقع ایشان می خواهد همسرش را در چشم فرزند خود عزیز کند.

 

چرا الان خانواده ها با مشکلات و درگیری ها مواجه هستند؟ با ریشه یابی می توان فهمید که زن و شوهر حرمت یکدیگر را نگه نمی دارند، بچه ها نیز به پدر و مادر احترام نمی گذارند لذا آن مادری زرنگ است که جایگاه پدر را در چشم فرزندان خود بالا ببرد.

 

همسران باید به نیارهای یکدیگر توجه داشته باشند. امام حسین (ع) برای همسر خود رباب شعر عاشقانه سرودند و لباسی که همسرشان دوست داشتند می پوشیدند و یا امام صادق (ع) برای همسر جوان خود محاسن خود را خضاب می کردند لذا ما این نوع رفتار اهل بیت (ع) را به عنوان شاغول در زندگی خود ببینیم و اینها ظرایفی است که در زندگانی اهل بیت (ع) است و ما کمتر شنیدیم.

 

کد خبر 1053368

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha