مراقبه نفس، رمز ماندگاری حالات معنوی ماه رمضان در دیگر ایام سال است/جشن عید فطر را برای روزه اولی ها، خاطره انگیز برگزار کنیم

استاد حوزه و دانشگاه با تأکید بر اینکه محاسبه و مراقبه نفس، رمز ماندگاری حالات معنوی ماه رمضان در دیگر ایام سال است، خواستار برگزاری جشن عید فطر برای روزه اولی ها شد تا به این وسیله خاطره خوبی از ماه رمضان در ذهن آن ها شکل بگیرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، در واپسین روزهای ماه ضیافت الهی و در آستانه عید سعید فطر قرار داریم. به همین مناسبت در گفتگو با خانم دکتر سیده معصومه طباطبایی، استاد حوزه و دانشگاه و پژوهشگر حوزه علمیه خواهران به تبیین چگونگی تداوم حال و هوای معنوی ماه مبارک رمضان در دیگر ایام سال و نیز پیام های مهم عید فطر برای مؤمنان و جمیع مردم پرداخته ایم که مشروح این مصاحبه در ادامه می آید؛

 

ضمن تشکر از وقتی که در اختیار ما قرار دادید، برای شروع صحبت بفرمایید که چگونه می توان حس و حال معنوی ماه رمضان که در وجود انسان شکل گرفته را در دیگر ایام سال حفظ و بلکه تقویت کرد؟

 

بنده هم ضمن خداقوت، آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما را از درگاه الهی خواستارم و اما در خصوص پاسخ به سوال شما باید عرض کنم که چه در در توصیه های علما و چه در معارف و ادعیه مربوط به ماه مبارک رمضان، این نکته محوری وجود دارد که انسان به واسطه تحولات و اتفاق های خوبی که به واسطه روزه داری در این ماه در وجودش شکل گرفته باید بکوشد که این حالت معنوی در خود حفظ کند و رمز ماندگاری این مساله نیز البته در مراقبه است. به خصوص ما باید قدردان عبادات و ارتباطی که در طول ماه رمضان و از جمله در شب قدر با خدای متعال داشته ایم، باشیم.

 

از سویی بکوشیم که بعد از پایان ماه مبارک رمضان نیز با نظم در عبادات و توجه به امور معنوی و محاسبه و مراقبه نفس، این حالت ارزشمند در ما حفظ و تقویت شود. ما باید به شدت مراقب هوای نفس باشیم چرا که بی توجهی به این مساله می تواند باعث گمراهی و حتی هلاکت ما شود، ضمن آن که در زندگی روزمره باید مراقب غفلت ها باشیم.

 

نتیجه و برکت محاسبه نفس این است که در طول شبانه روز به سمت گناه و معصیت نرفته و اگر هم احیاناً دچار خطا و گناه شدیم سریع توبه کرده و به سوی خدا بازمی گردیم.

 

نکته حائز اهمیت دیگر این که این باور باید در ما شکل بگیرد که پروردگار عالم در همه حال ناظر بر احوال ماست و این مساله منحصر به ماه رمضان نیست، کما این که به تعبیر زیبای حضرت امام (ره)، عالم محضر خداست و ما باید بکوشیم که در محضر خدا معصیت نکنیم.

 

از جمله دستاوردهای ماه رمضان برای روزه داران این است که بیش از سایر ایام سال به نیازمندان و محرومان جامعه توجه دارند و در حد توان و بضاعت خود از آن ها دستگیری می کنند. به نظر شما چطور می توان این همدلی و مواسات مؤمنانه را نه فقط در ماه رمضان بلکه در همه ایام سال شاهد و نظاره‌گر بود؟

 

بله، به هر حال یکی از برکات و آورده های ماه رمضان لطافت قلبی در وجود انسان است و لذا از توصیه های مهم در ماه رمضان، اطعام، انفاق و توجه به نیازمندان و اقشار محروم جامعه است و در این ماه بیشتر حال افراد ضعیف جامعه را درک می کنیم اما باید بدانیم که توجه به نیازمندان و تلاش برای حل مشکلات آن ها، وظیفه دینی و ایمانی ما در طول سال است و از این حیث ما باید خود را ملتزم و مقید به این مساله بدانیم.

 

از این رو باید بکوشیم که بخشی از درآمد ماهانه و یا سالانه خود را ولو اندک به انفاق و احسان اختصاص بدهیم و اگر این گونه بودیم به آموزه های قرآن کریم و تعالیم و سیره ناب حضرات معصومین(ع) عمل کرده ایم.

 

همین جا می خواهم یک نکته دیگری را هم مطرح کنم و آن هم بحث صله رحم است. به لطف الهی در ماه رمضان اتفاق خوبی که شکل می گیرد این است که نزدیکان و اطرافیان همدیگر را دعوت به افطاری می کنند و حتی برخی سحرهای ماه مبارک مهمان همدیگر هستند که این سنت حسنه خیلی خوب است و باید تداوم پیدا کند. به واسطه صله رحم در بسیاری از مواقع، کینه ها و کدورت ها زدوده شده و انس و الفت جای آن را می گیرد و لذا باید در طول سال ارتباط با خانواده ها و خویشان برقرار شود.

 

اگر هم در این میان، مشکل و ناراحتی و کدورتی است باید کنار گذاشته شود و خلاصه این که انسان مؤمن و موحد باید بکوشد که وسعت قلب داشته باشد تا راحت تر بتواند دیگران را ببخشد و این حالت نرنجیدن و نرجاندن را در خود تقویت نماید.

 

آن چه ما از آموزه های دینی فرا می گیریم این است که با ارتباط با خدا و ایمان و عمل صالح زمینه لطافت قلب در انسان ایجاد و تقویت می شود.

 

در آستانه عید فطر هستیم که از آن به عنوان جشن بزرگ بازگشت به عید فطر یاد می شود. این عید سعید از نگاه شما دارای چه پیام هایی است ؟

 

عید فطر، عید پاداش خدای متعال به بندگان مؤمنش است کما این که در روایات ما هم به این موضوع به صراحت اشاره شده است.

 

این عید در واقع جشن بازگشت به فطرت است و حال آن که متأسفانه گاهی این عید در جامعه ما کمرنگ است و حال آن که در کشورهای مسلمان عید بسیار بزرگی به شمار می رود که برای برگزاری آن تدارک ویژه ای هم دارند.

 

یک پیشنهادی که بنده دارم این است که برای روزه اولی ها در این عید، جشن خوبی بگیریم تا به این وسیله خاطره زیبا و ماندگاری برای بچه های نسل جدید که امسال برای نخستین بار موفق به روزه داری شده اند، شکل بگیرد

با تهیه و اهدای هدیه های کوچک می توان این خاطره را در ذهن آن ها باقی نگه داشت و خیلی خوب است که خانواده ها در این زمینه حرکت خوبی را رقم بزنند.

کد خبر 1262752

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha