الگوی مساجد دهه شصت باید تکرار شود

نماینده منتخب مردم مشهد در مجلس دوازدهم گفت: ما الگوی مساجد دهه شصت را داریم که مسجد فقط جای عبادت نبوده مجموعه حوزه های مختلف با حیات اجتماعی در مساجد بوده و فقط محلی برای عبادت و برای قشر نمازگزار نبوده است بلکه بسیاری فعالیت فرهنگی و اجتماعی و حتی اقتصادی درآن انجام می شده و باید به تدریح بر خی از کارها را به مساجد واگذار کنیم، تا فضا برای حضور فعال مردم نیز بیشتر مهیا باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، میثم ظهوریان در نشست هم اندیشی شهردار و روسای شوراهای اجتماعی محلات منطقه یک، پس از استماع سخنان حسین عبدا... زاده مشاور شهردار و مدیر منطقه یک شهرداری مشهد و روسای شوراهای اجتماعی محلات منطقه یک اظهار کرد: شوراهای اجتماعی محلات می‌توانند فضای مناسبی برای ارتباط با جامعه باشد همان گونه که در جریان انتخابات در مساجد همواره جلسات متعددی داشتیم و با مشکلات موجود از نزدیک آشنا شدیم.

شوراهای اجتماعی محلات حلقه‌های میانی موثرند

وی با بیان اینکه این شوراها به عنوان پارلمان های محلی می توانند در ساختارمند کردن مطالبات شهروندان نقش موثر داشته باشند، تاکید کرد: ما بعنوان نمایندگان مجلس محال است که بتوانیم با تک تک مردم ارتباط بگیریم، ولی این حلقه های میانی به عنوان رابط با مردم می توانند ساختاری باشند که دغدغه ها را به ما منتقل کنند و کمک کنند فهم واقعی تری نسبت به مسایل شهر مشهد در نمایندگان شکل بگیرد.

ظهوریان ادامه داد: برخی از مسایل به سادگی در مجلس قابل حل نیست و طبیعتا رفع مشکلات پیچیدگی های خاصی دارد چرا که برای  بسیاری از مشکلات از منظر مختلف نگاه های متفاوت و ذینفعان مختلفی وجود دارد. 

وی افزود: مجموعه مدیریت شهری باید تعادلی بین نگاه های مختلف و ذینفعان خود برقرار کند و ممکن است برخی از مشکلات در کوتاه مدت حل نشود، اما بیان آن ها در چنین جلساتی به ما و سایر مسئولین تصمیم گیر و یا تصمیم ساز کمک می کند، تا درک واقعی تری نسبت به مسایل کشور داشته باشیم. حتی مسائل کلان هم استقرایی از همین نکات و دغدغه‌های خرد محلی هستند.

نماینده منتخب مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی خاطر نشان کرد: مسایل کلان از همین مشکلات و  موضوعات خرد شکل می گیرد و بیان آن در آینده ممکن است در مجلس برای اعمال نظر ها و طرح های نمایندگان، نگاه ها ی آن ها را دقیق تر کند و از این جهت نفس این جلسات باعث برکت می شود. 

ظهوریان ضمن اشاره به مشکلات و موضوعات مطرح شده در این نشست گفت: بخش هایی از مشکلاتی که مطرح شد مثل بخش ترافیک ناشی از تمرکز مراکز سلامت و پزشکی خلاهای قانونی دارند و با بخشی از مسائل میتوان از طریق ابزارهای نظارتی مواجهه داشت ولی بخشی نیز لازم به سیاست گذاری خود مدیریت شهری است.

وی تصریح کرد: بحث ترافیک ناشی از تمرکز مراکز مراکز مرتبط با سلامت در این منطقه معضل جدی است و برای کسانی که در این منطقه زندگی می کنند از نزدیک قابل لمس است و اگر بحث جایگزینی و جابجایی مراکز و مطب های پزشکان و حرف وابسته آن مطرح شود، باید با ابزارهای تشویقی این اتفاق رخ دهد؛ چون قانون فعلا در این خصوص محدودیت هایی دارد و بهترین کار دیدن فضاهای جایگزین است.

اثربخشی طرح های زودبازده اعتمادساز

به گفته وی در بحث ساختار اجتماعی شورای محلات اتفاقات خوبی رخ داده همچون تخصیص بودجه ۵ درصدی از محل اعتبارات عمرانی برای طرح «محله ما» و اجرای طرح های زودبازده اعتمادساز در محلات هدف بازآفرینی و حاشیه شهر، اقدام مناسبی است که باید به تدریج این اختیارات افزوده شود و فضای اعتماد بیشتری بین مدیریت شهری و شوراهای اجتماعی محلات شکل بگیرد.

وی افزود: جایگاه شورای اجتماعی محلات به تدریح باید ارتقا پیدا کند و این ظرفیت سازی باید در خود شورای محلات اتفاق بیفتد و ساختار رسمی به عنوان حلقه واسطه با مردم و ناظران اجرای این پروژه های محلی شناخته شوند.

وی ادامه داد: در بحث مشکلاتی که در رابطه با اراضی وجود دارد گفت؛ دغدغه ما این است که حجم بالایی از زمین‌های متعلق به کلیه نهادهای عمومی که  بلااستفاده مانده و در داخل بافت شهری تبدیل به معضل شهری شده، رفع تکلیف بشود. چرا که می تواند تبدیل به فرصت شود و این در حالی است که بعضا مشکل زمین برای ساخت مسکن داریم.

ظهوریان گفت: ما این مشکل را در فضای مجلس مطرح می کنیم گرچه ممکن است بدلیل پیچیدگی هایی که دارد زمان بر باشد و اگر سازمان های عمومی همراهی کنند می توانیم ورود کرده و این چالش را به فرصت تبدیل کنیم و برنامه ریزی هایی به فراخور انتظارات هر منطقه و محله برای این قطعات لحاظ کنیم. 

وی با اشاره به موضوع معضلات و مشکلاتی که در بافت فرسوده آبکوه منطقه یک به دلیل عدم توفیق در اجرای طرح های ارائه شده برای این محله به وجود آمده  و توسط رییس شورای اجتماعی این محله

طرح موضوع شد،خاطرنشان کرد: مشکلات ما به  الگوی احیای بافت فرسوده ای که اجرا می‌شود، مربوط می شود همان طور که در محله آبکوه این اتفاق رخ داد و ذات  نوسازی بافت فرسوده ، مبتنی بر مشارکت فعالانه مردم محل نبود.

الگوی بازآفرینی بافت‌های فرسوده تغییر کند

نماینده منتخب مردم مشهد و کلات در مجلس دوازدهم تاکید کرد:  باید الگوی بازآفرینی بافت تغییر کند تا مردمی که در بافت ساکن هستند سرمایه گذاری کرده و ماندگار باشند و همان ها دوباره در آن منطقه ساکن شوند و موضوع بهسازی و نوسازی محلات هدف اینچنینی سرعت یابد. 

وی با اشاره به اینکه در کلیات کاهش تصدی گری شهرداری در مدیریت فضاهای موجود امر درستی است، تصریح کرد : اگر چه کاهش تصدی‌گری شهرداری در امور فرعی ماموریتی امر مطلوبی است، اما طبقات محروم سهمیه ای داشتند تا عموم بدنه مردم هم بتوانند از امکانات استفاده کنند و از نظر اقتصادی فشاری بر مردم وارد نشود. شهرداری نباید رقیب بخش مردمی اقتصاد باشد بلکه باید حمایت کند تا از امکانات بهتر استفاده شود و بحث سرانه ورزشی برای طبقات متوسط و پایین تر باید مهیا شود.

 ظهوریان همچنین یادآور شد: در بخش مدیریت فرهنگی مساجد که دغدغه درستی بود که از سوی یکی از اعضای جلسه عنوان شد، ما الگوی مساجد دهه شصت را داریم که مسجد فقط جای عبادت نبوده مجموعه حوزه های مختلف با حیات اجتماعی در مساجد بوده و فقط محلی برای عبادت و بری قشر نمازگزار نبوده است بلکه بسیاری فعالیت فرهنگی و اجتماعی و حتی اقتصادی درآن انجام می شده و باید به تدریح برخی از کارها را به مساجد واگذار کنیم، تا فضا برای حضور فعال مردم نیز بیشتر مهیا باشد.

پیگیری بودجه ملی زیارت

نماینده منتخب مردم مشهد همچنین ادامه داد: در بخش زائر و زیارت هم  نگاه ملی وجود دارد و نباید به عنوان هزینه و منفعت درامدی به این مقوله نگاه کرد؛ و علی رغم اینکه اقتصاد و حیات شهری مشهد پیوند خورده با امر زیارت است نباید نگاه تجاری به زیارت داشته باشیم. اما بهرحال بخش عمده اقتصاد مشهد از این مقوله است؛ باید ساختارها و زیرساخت هایی تعریف شود که که شهرداری و آستان قدس نیز بیشتر بتوانند از این فضا بهره ببرند و کیفیت خدمات بهتری ارائه دهند. 

وی در بخش پایانی جلسه تاکید کرد که در لایحه قانون برنامه هفتم توسعه کشور مسئله زیارت به عنوان عمیق‌ترین و عمومی‌ترین جریان فرهنگی کشور آن گونه که باید مورد توجه نبوده و خیلی گذرا و اجمالی به آن پرداخته شده است.

ظهوریان ادامه داد: این موضوع نیاز به پیگیری هایی هم از سوی نمایندگان مردم و هم از سوی مسئولین استانی دارد تا با اعمال بازنگری و تجدید نظر و انجام اصلاحاتی در این ردیف،بتوانیم به منظور افزایش سهم و نقش حمایتی دولت و حاکمیت از مدیریت شهرهای زیارتی به ویژه مشهد مقدس از محل اعتبارات ملی و دولتی، گام برداریم.

وی در پایان بااشاره به اینکه موضوعات بسیار خوبی در این نشست مطرح شد ضمن تشکر از روسای شوراهای اجتماعی محلات منطقه یک و شهردار و مسئولین شهرداری منطقه به جهت برگزاری این جلسه هم اندیشی،تاکید کرد: برپایی چنین جلساتی را در همه محلات و مناطق حوزه انتخابیه دنبال می کنم، چرا که قطعا کمک می کند  تا نسبت به مشکلات موجود شهر نگاه دقیق تری داشته باشیم.

حل ریشه ای مشکل ترافیک هسته مرکزی شهر مستلزم هماهنگی و هم افزایی بین دستگاهی

 حسین عبدا...زاده نیز در آغاز این جلسه بر این نکته که مشهد شهری ملی و فراملی است به نحوه اختصاص اعتبارات بودجه ملی زیارت به مشهد مقدس اشاره کرد.

مشاور شهردار مشهد مقدس ادامه داد : طبق آماری که اخیرا اعلام شد، در بازه زمانی ۱۵ اسفندماه سال گذشته تا ۱۵ فروردین ماه امسال بیش از ۱۱ میلیون زایر در مشهد حضور داشتند؛ و برای خدمت رسانی بهتر، مجموعه مدیریت شهری بخش عمده ای از اعتبارات خود را در این مسیر هزینه می نماید؛ که مستلزم یاری و حمایت جدی در سطح کلان می باشد تا با توجه به رشد سالانه این تعداد شهرداری مشهد بتواند در عین توجه جدی به موضوعات عمرانی و نگهداری شهر، در مقوله خدمت رسانی به شهروندان و زائران جهانشهر برکت و کرامت موفق تر و شایسته تر عمل نماید. لذا می طلبد که افزایش اعتبارات زیارت در سطح کلان و تخصص به شهر مشهد و مدیریت شهری در بودجه کشوری دنبال شود.

عبدا... زاده دیگر مشکل و معضل شهر را مساله مهم آب و کاهش منابع و ذخایر آبی به عنوان یک هشدار جدی در مشهد ذکر کرد و گفت: در حال حاضر این موضوع به شکل نگران کننده ای درآمده و مجموعه مدیریت شهری به هر حال با مدیریت و بازچرخانی پساب و روشهای مختلف بخشی از آب مورد نیاز را تامین می کند، و حتی بخشی از چاه ها و منابع آبی در اختیار شرکت آب و فاضلاب مشهد قرار گرفته تا در چرخه شبکه آبرسانی شهری قرار گیرد، از این رو تسریع موضوع انتقال آب به شهر مشهد مورد مطالبه است.

وی ادامه داد: اما طبق بررسی ها، نشست دشت مشهد هر سال بیشتر می شود و بحث انتقال اب از دریای عمان باید به شکل ویژه تر و با سرعت بالاتری در مجلس پیگیری بشود، تا علاوه بر تامین اساسی آب شرب در شهر،فضای سبز مشهد که یکی از زیبایی های شهر است،را از دست ندهیم و بتوانیم در این راستا فعالیت هایی انجام دهیم.

شهردار منطقه یک مشهد در بخشی دیگر از سخنانش ضمن اشاره به اهمیت ایجاد مسیرهای جدید برای گشودن گره های ترافیکی شهر ، گفت: بر اساس برنامه های عمرانی و طرح های مصوب شهری گذشته مشهد، در سالیان اخیر اقداماتی از جمله ایجاد مسیرهای کمربندی و بزرگراه های گرداگرد شهر انجام شده اما وجود مسیری در جهت شمال به جنوب که دسترسی شعاعی ایجاد نماید ضروری است و توسعه خیابان خیام در وضع موجود می تواند در صورت اتصال به بلوار نماز بسیاری از گره های ترافیکی را باز کند؛ که باتوجه به قرارگیری باغ ملک اباد در مسیر، نیازمند طراحی ویژه تونل زیرگذر با عبور از داخل محوطه این مجموعه و همچنین تعامل و هم افزایی میان دستگاهی بین شهرداری، آستان قدس رضوی و سایر ذی مدخلان است که با کمک نمایندگان محترم این موضوع قابل پیگیری و اجرا است.

در بخش هایی دیگر از این جلسه نیز اصغر عباسی رییس شورای اجتماعی محله احمد آباد در سخنانش خطاب به نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی به موضوع تجمع مجتمع ها و مطب پزشکان و مشکلاتی که در محله احمدآباد برای شهروندان منطقه و حتی سایر مردم به وجود آورده است ، اشاره کرد و اظهار داشت: تبصره ۲۴ قانون ۵۵ شهرداری ها که در سال ۱۳۴۳ وضع شده است،به عنوان تسهیلاتی برای تشویق و ترغیب پزشکان به ماندن در شهرها درنظر گرفته شده بود، تا با توجه به شرایط آن دوران از جمله کمبود پزشک، اطبا بومی بتوانند در واحدهای مسکونی خود ارائه خدمات نمایند اما امروزه برخی از این موارد و امتیازات مشکلات عمده ای برای شهر و شهرداری به وجود آورده است که به نظر ضرورت دارد در این قانون اصلاح و بازنگری هایی انجام شود تا مجموعه مدیریت شهری و شهرداری بتواند در راستای رفاه حال شهروندان و جنبه های نظارت بر این اماکن با اختیارات قانونی بیشتری ورود داشته باشد.

گفتنی است موضوعاتی از قبیل افزایش جایگاه قانونی و رسمی و همچنین نقش آفرینی شوراهای اجتماعی محلات به عنوان نمایندگان محلی شهروندان، برنامه ریزی برای تصمیم گیری های سطوح کلان بصورت واحد و همسو بین دستگاه ها در راستای رفع معضلات شهری، بلاتکلیفی شهروندان محله آبکوه به علت عدم توفیق و تحقق طرح های بازآفرینی در این محله و همچنین معضلات ترافیکی و تعیین تکلیف اراضی آستان قدس و اوقاف در محدوده منطقه به منظور توسعه محلی و زمینه سازی توسعه منطقه ای از مواردی بود که توسط سایر روسای شوراهای اجتماعی دیگر محلات منطقه یک و حضار در جلسه طرح موضوع شد.

پایان پیام/

کد خبر 1759814

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha