حضرت عبدالعظیم(ع)؛ ستاره‌ درخشان امام‌زادگان انقلابی/سیدالکریم(ع) دربرابر نابسامانی‌های اجتماعی احساس مسئولیت می نمود

حجت الاسلام اصلانی با اشاره به جایگاه حضرت عبدالعظیم(ع) گفت: حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) از آن دسته امامزادگانی است که وقتی وضع جامعه را بر خلاف اسلام و قرآن دیدند، طبق انگیزه‌ اسلامی، درصدد امربه ‌معروف ‌و نهی ‌ازمنکر برآمد.

به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) فرزند بزرگوار عبدالله بن علی و فاطمه دختر عقبة بن قیس است و از نوادگان امام حسن مجتبی(ع) به شمار می رود. این انسان وارسته در چهارم ربیع الثانی 173 هجری قمری در مدینه چشم به جهان گشود و دوران پیشوایی امام موسی كاظم(ع)، امام رضا(ع)، امام محمّدتقی(ع) و امام علیّ النّقی(ع) را درك كرد و از گنجینه معرفت و دانش این بزرگواران بهره مند شد.وی با تحمل مرارت ها و سختی ها برای انتشار و گسترش احادیث مرزها را در نوردید تا روایتگر آموزه های امامان شیعه در شهرری باشد.

 

حجت الاسلام«مهدی اصلانی»، در گفت وگو با خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با اشاره به جایگاه علمی و شخصیتی حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) گفت: حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) با چهار واسطه نسبشان به امام حسن مجتبی(ع) می رسد و جدّ  ایشان «زید بن حسن(ع)» است و با توجه به اینکه که در خانواده ای عالم پرور متولد شدند، بنابراین جایگاه معنوی حضرت از همین شجره نامه مشخص است.

 

 این کارشناس حوزه دین بیان کرد: حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) از ویژگی‌های برجسته‌ علمی برخوردار بوده اند، به طوری که امام هادی(ع) در مورد جایگاه علمی آن حضرت به حماد رازی فرمودند:«هرگاه در محل زندگی خود شهرری در كار دین به مشكلى دچار شدى، آن را از عبدالعظیم حسنى بپرس و سلام مرا به او برسان».

 

 

 

 

 این کارشناس حوزه دین با اشاره به اینکه حضرت عبدالعظیم(ع) از محدثان بزرگ زمان خویش بود،افزود: حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) در عصر خود چند امام را درک کردند و امام هادی(ع)،در مورد جایگاه ایشان فرمودند که«مَرحَباً بِكَ يا أبَا القاسِمِ! أنتَ وَلِيُّنا حَقّاً؛ آفرین بر تو ای ابالقاسم تو به حق دوست ما هستی». دریافت این مدال افتخار موجب شد که امام هادی(ع)، زیارت حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) را به مثابه زیارت حضرت سید‌الشهدا(ع) ارزیابی کند و در بیان مقام معظم رهبری شهر ری به برکت وجود حضرت عبدالعظیم(ع) به قبله تهران تعبیر شده است.

 

وی با اشاره به تشبیه زیارت حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) به زیارت امام حسین(ع) که قرینه‌ای بر شهادت ایشان است،خاطر نشان کرد: در روایات فضایل، آثار و برکات فراوانی برای زیارت امام حسین(ع) بیان شده است، مانند: آمرزیده شدن گناهان، دعای اهل‌بیت(ع)، دعای فرشتگان، طولانی شدن عمر، افزوده شدن روزی، زدوده شدن اندوه، شادی دل، تبدیل شدن بدی‌ها به خوبی‌ها، تبدیل شدن شقاوت به سعادت، و برخورداری از حقّ شفاعت، ثوابی بیش از هزار حج و هزار عمره.

 

 حجت الاسلام اصلانی با اشاره به اینکه به تصریح امام هادی(ع) «‌زیارت‌ مرقد مطهر حضرت‌ عبدالعظیم(ع)‌ به‌ مثابه‌ زیارت‌ مرقد حضرت‌ سیدالشهدا(ع) در کربلا است»،اضافه کرد:وقتی امام هادی(ع) مردم را به زیارت حضرت عبدالعظیم (ع) تشویق می‌کنند نشان می‌دهد که اهل‌بیت(ع) قصد داشتند شیعیان را به سمت ایشان و ویژگی‌هایی که داشتند سوق دهند.

 

 

 

 

وی ابراز کرد: همچنین تشبیه ثواب زیارت این امام‌زاده جلیل‌القدر به زیارت  حضرت سیدالشهداء(ع) گویای سنخیت شخصیتی بین این دو بزرگوار است. به تعبیر شهید مطهری در کتاب جاذبه و دافعه «از نظر بحث‌های فلسفی مسلّم است كه «السِّنْخِیَّةُ عِلَّةُ الْاِنْضِمام».

 

این استاد حوزه با اشاره به دلایل مهاجرت حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) به شهرری اظهار کرد: سابقه مبارزاتی خاندان آن بزرگوار از یک سو، و شخصیت علمی و جهادی و ارتباط بسیار نزدیک حضرت عبدالعظیم(ع) با اهل‌بیت(ع) از سوی دیگر، موجب شد که ایشان در سال‌های پایانی زندگی، تحت تعقیب حکومت وقت، قرار گیرد. از این رو، برای ادامه فعالیت‌ها با اشاره امام هادی(ع)، مخفیانه به ری هجرت نمود.

 

این کارشناس حوزه دین خاطر نشان کرد: با لحاظ پیشینه‌ خانوادگی حضرت عبدالعظیم(ع) و قیام علویان در طبرستان، در صورتی که زمامداران فاسد بنی‌عباس از مخفیگاه ایشان در ری آگاه می‌شدند، قطعاً ایشان را به شهادت می‌رساندند، و این امر در اثر کثرت رفت و آمد شیعیان با ایشان در مدت حضورشان در ری، و اطلاع حکومت از محل استقرار ایشان اتفاق افتاد، از این جهت در کتاب "الشجرة المبارکة فی انساب الطالبیة" درباره حضرت عبدالعظیم(ع) آمده است: «وَ قُتِلَ بّالرِّی وَ مَشهَدُهُ بِهَا معروفٌ وَ مشهورٌ» و هم‌چنین در کتاب "المنتخب طریحی" آمده: «قِیلَ وَ مِمَّن دُفِنَ حَیَّاً مِنَ الطَّالِبینَ عَبدُ العَظِیمِ الحَسَنِی بِالرِّی»- گفته شده از جمله کسانی که از خاندان علی بن ابی طالب(ع) زنده به گور شده، عبدالعظیم حسنی(ع) در ری است.

 

وی ادامه داد: حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) از آن دسته امامزادگانی است که وقتی وضع جامعه را بر خلاف اسلام و قرآن دیدند، طبق انگیزه‌ اسلامی، قرآنی، در صدد امربه ‌معروف ‌و نهی ‌ازمنکر آمد و در زمینه‌ نابسامانی‌ها و ناهنجاری‌های اجتماعی احساس مسئولیت می‌کردند، تا اوضاع را اصلاح کنند.

 

این کارشناس حوزه دین تصریح کرد:  حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) در زمان خود، مجتهد توانمند بود که بر اساس اصول و قواعدی که از اهل بیت (ع) در اختیار داشت می‌توانست دیدگاه‌های اسلام ناب را در زمینه‌های اعتقادی و عملی استخراج کند و به سوالات مردم پاسخ مناسب ارایه نماید. همچنین ایشان علاوه بر آنکه یک محدث و راوی احادیث اهل بیت (ع) بود، از علمای بزرگ خاندان رسالت نیز به شمار می آمدند، زیرا که پس از امام معصوم (ع) توان پاسخگویی به مسائل علمی را آن چنان که مورد تأیید و تصدیق امام معصوم (ع) دارا بود، داشتند.

 


 حجت الاسلام اصلانی در پایان با اشاره به آموزه ها و درس هایی كه می توان از سبك و سیره زندگی آن بزرگوار فراگرفت، گفت: سیدالکریم(ع) اهل علم و عمل بود و تلاش می كرد كه با دانش و بینش دینی خویش مردم را به طرف اسلام هدایت نماید. همچنین حضرت ‌انسانی با تقوا، اهل عبادت، بخشش و مهربانی در برابر درماندگان بود.ند که امروز می تواند الگویی برای جوانان باشند.

 

 

کد خبر 1227186

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha